Bahove kapi – Najbolji čovekov prijatelj

Zašto Bahove cvetne esencije? Jer su najbolji čovekov prijatelj.

Mogu biti uz nas u svim životnim situacijama, da nas poguraju, uteše, ohrabre, smire, pokažu put, da možemo da podnesemo sve životne bure, izmeštanja, izbacivanja iz koloseka, u bolesti, u samoći, bez posla, kad smo slomljenog srca, tugujemo zbog nekog gubitka, depresivni, neodlučni, pod stresom, dekoncentrisani, bez nade, bez motivacije, kada smo besni, posesivni, ostavljeni, usamljeni, uplašeni, prestravljeni, šokirani, apatični, nemotivisani, bez energije, mrzovoljni, lenji, kada preterano brinemo za sve i svašta, kada smo nervozni, frustrirani…

U raznim životnim periodima, od rodjenja, polaska u vrtić, školu, puberteta, društvenog života, partnerstva (muška i ženska energija), fakulteta, do novog posla, putovanja, PMS, trudnoće, porodjaja kod žena, roditeljstva (majčinstvo, očinstvo), menopauza, suočavanje sa starošću, starosti.

One su tu da nas podrže, nauče, uliju nadu, hrabrost, snagu, životnu energiju, ljubav, razumevanje, da nas pokrenu, opuste, daju mir, poverenje, bezbrižnost, proaktivnost, konsturktivnost umesto (auto) destrukcije, samopoštovanje, sigurnost, samopouzdanje, radost…

Priroda uvek nađe rešenje

Priroda uvek daje rešenje za naše preživljavanje i egzistenciju. Daje nam hranu, vodu, sunce… Dr Bah je verovao da priroda takođe ima lek za našu bol i patnju. I da preparati koji su namenjeni tome, da bi bili laki za prepoznavanje i upotrebu, svakako moraju biti jednostavni. Samo ih treba potražiti.

On je istraživao i radio na tome da dobije najjednostavniji mogući sistem upotrebe ovih cvetnih preparata koje je otkrio, kako bi moglo svako živo biće da ga koristi, sa i bez medicinskog znanja, i najpasivnija osoba, i za bilo koji problem. Napravio je sistem bez mnogo teorije i komplikovanih definicija. Sistem koji ne zahteva visoko obrazovanje. Smatrao je da svaka porodica treba da ima set ovih cvetnih esencija kao deo kućne apoteke za ličnu upotrebu svih članova porodice, jer je upotreba istih jako jednostavna.

Jednom je izjavio da ih želi učiniti tako jednostavnim, da kao što kada smo gladni uzmemo salatu iz bašte, tako kada smo uplašeni uzmemo Mimulus (Bahov preparat za eliminaciju straha).

O doktoru Edvardu Bahu

Rodio se 1886 u selu Mosli, kod Birmingema. Nakon završetka škole, sa 16 godina je počeo raditi u očevoj topionici meda. Za vreme trogodišnjeg rada bio je okružen rednicima, opažajući njihove tegobe i bolesti. Poželeo je studirati medicinu te je uz očev pristanak kao dvadesetogodišnjak upisao Univerzitet u Birmingem, da bi u Londonu završio studije na bolničkom Koledž Univerzitetu.

Radio je kao lekar u Harli stritu, poznatoj londonskoj ulici gde su ordinaceije imali najbolji lekari. No, nije bio zadovoljan rezultatima koje je imao lečeći pacijente konvencionalnim terapijama.

Dalje obrazovanje i želja za znanjem doveli su ga do toga da je započeo raditi kao asistent bakteriologije na univerzitetskoj bolnici. Tamo je otkrio da se odredjena crevna bakterija nalazi u svim ljudima, medjutim, znatno veće količine se nađu kod bolesnih osoba. Razvio je vakcinu od uzorka bakterije i unosio ga u krvotok pacijenata.

Međutim ovakav pristup lečenju ga je brinu, jer je pacijentu pružao nelagodu. Bah je bio vrlo radosna osoba i nije mario što se previše naprezao u svojim nakanama da prouči i izleči bolesti.

Godine 1917. kolabiraio je s ozbiljnim krvarenjem u želucu i dijagnostivan mu je bio maligni tumor. Hitno je bio prebačen u operativnu salu i tumor mu je bio izvadjen. No dijagnoza je bila ozbiljna i predvidjali su mu da će ziveti jos možda 3 meseca. U malo vremena koje je imao hteo je što više saznati te je jos više prionuo na posao. Prolaskom vremena potpuno se oporavio što je pripisao snažnoj volji.

Cvetne esencije su doprinele tome da umesto 3 meseca sebi produživ život još 19 godina.

Kako su nastale Bahove cvetne esencije?

Priča o Bahovim cvetnim esencijama je priča o zdravlju, i o totalnom preokretu u životu dr Baha na koji ga je bolest navela. Bahove cvetne esencije su nastale kada je dr Bahu bio ugrožen život, kada je oboleo od kancera i prognozirano mu je još 3 meseca života. Kada je video da nema šta da izgubi, doneo je odluku da napusti svoj posao i da ode u prirodu i tamo proživi preostalo vreme, da se posveti sebi i svojim hipotezama koje je imao još dok je radio kao lekar, o prirodi čoveka i prirodi bolesti. I to je česta priča, da se odlučimo na promenu, tek onda kada mislimo da nemamo izbora, često u teškim bolestima kada shvatimo koliko smo odustajali od sebe i da smo mogli drugačije.

Bolest nas alarmira da nešto ne radimo kako treba. Zato je treba tako i doživljavati. Ne nešto protiv čega se treba boriti i pobediti, već kao nešto što treba “čuti šta nam poručuje ”,“videti”,voleti i  zahvaliti  na pozivu i davanju šanse da se iscelimo. 

Dr. Edvard Bah se pre bolesti bavio imunologijom i jedno vreme je radio u laboratorijama Kraljevske londonske homeopatske bolnice, gde se bavio istraživanjem crevne flore. Tada je napravio 7 oralnih homeopatskih vakcina koje se koriste i danas u homeopatiji, za čišćenje crevnog trakta. Ono što je tada primetio je da svi pacijenti kojima je trebala ista vakcina imali su isto raspoloženje, bez obzira na to kakva im je bila bolest! To mu je samo pokazalo da je na pravom putu, da se leči čovek, a ne bolest. I ovog puta je krenuo za tim svojim osećajem, da istraži tu vezu.

Danas to potvrdjuje i zvanina medicina, da su mnoge bolesti psihosomatskog karaktera, da nam raste pritisak kada se nerviramo, da nas boli žukada smo preplavljeni besom, želudac kada brinemo i sekiramo se, i kada nas ta stanja često preplavljuju naše fizičk o telo takodje počinje sve više da oboljeva.

Tako je, krenuvši za svojom intuicijom, otkrivao cvet po cvet, i pomoću njih eliminisao svoja negativna mentalna i emotivna stanja, kojima je bio preplavljen i uzdrman kada je saznao dijagnozu. Na taj način je pronašao 38 cvetova koji pokrivaju 38 negativnih stanja uma od kojih ljudski rod može patiti. Svi ti cvetovi su jednostavni, divlji cvetovi sa polja. Zahvaljujući tome uspeo je sebi da produži život još 19 godina.

Uloga Bahovih kapi je usmeravanje pažnje ka mogućnostima-potencijalima i podrška da se život živi sa inspiracijom i radošću a ne sa patnjom i moranjem. Kada pogledamo u tu mogućnost, ona postaje realnost. Dok ne usmerimo pogled u nju, ona za nas ne postoji. To nam Bahove kapi omogućuju-da spoznamo prepreke ka unutrašnjem spokoju i raspoloženju. Umesto da gledamo u ograničenje i nemogućnosti, kapi nam daju informaciju o mogućnostima, sposobnostima, veštinama koje nam otvaraju čitav jedan novi svet načina življenja i postojanja pre svega ZDRAVOG I RADOSNOG.

Kako se koriste Bahove cvetne esencije

Bahove cvetne esencije mogu biti za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.

Kada je reč o unutrašnjoj, oralnoj primeni doziranje je različito. Zavisi od razloga zbog čega želimo da ih koristimo.

Može se uzeti standardna doza – to znači da se kapi uzimaju po potrebi a najmanje 4 puta po 4 kapi dnevno (kada je u pitanju bočica sa kapaljkom) ili 4 puta po 2 prskanja dnevno (kada je bočica sa rasprskivačem).

Može se uzeti i urgentna doza – 4 kapi (2 prskanja) na svakih 5-6 minuta, ponekad i svakih 20-tak sekundi (zavisno od intenziteta provokacije), do oporavka. Urgentna doza obično se koristi u viskoko izazovnim situacijama.

Napomena:

Broj uzimanja se povećava tako što češće uzimamo a broj kapi (4) ili prskanja (2) ostaje isti.

Karakteristike Bahovih cvetnih esencija

Osamdesetogodišnja upotreba ovih preparata širom sveta, daje nam ogromno iskustvo, na osnovu koga sa sigurnošću tvrdimo sledeće o Bahovim kapima:

  • nemaju kontraindikacije, mogu da ih koriste čak i bebe, trudnice, mame dojilje, vrlo stari ili bolešću vrlo iscrpljeni ljudi
  • efikasni su za otklanjanje emotivne i fizičke patnje. Jednako su efikasni za lečenje i negovanje svih životinja (veterinarstvo) kao i biljaka (botanika)
  • efikasni za sticanje karakteristika koje poboljšavaju kvalitet naše svakonevnice (tolerancija, koncentracija….)
  • nema uzgrednih neželjenih efekata
  • njihova primena ne isključuje upotrebu druge vrste lekva
  • lek ne može da se predozira
  • nenasilna primena leka
  • nije potrebno verovati u dejstvo ovih kapi da bi one delovale, jer su kapi efikasne i kada se preimene na čoveka koji je u nesvesnom stanju, efikasne su kada ih dajemo bebama, životinjama ali i kada ih damo biljkama. Svi ovi korisnici nemaju nikakav prethodni stav o leku
  • nisu osetljivi na spoljne uticaje (zračenje, mobilne telefone, mirise, svetlost, rendgenske aparate na aerodromima…) pa je čuvanje jednostavno.

Za različite starosne uzraste u različitim životnim situacijama

 

Bahovim kapima se ne rešavaju zdravstveni problemi i simptomi, njima se deluje na blokade emotivne i mentalne prirode, uverenuja,  obrasce ponašanja,  usled kojih su ti zdravstveni problemi nastali.

Za novorodjenčad nakon teškog/trumatskog porodjaja, za adaptaciju na nove okolnosti, za bebe koje često neutešno plaču bez vidljivog razloga ili su plašljive, u fazama grčeva, zatvora, ojeda, da lakše podnesu, koje malo spavaju, ili su nervoznije…

Za decu koja su posesivna, teško se odvajaju od roditelja, ljubomorna,besna, ljuta, posobno kada dobiju mladju sestru ili brata, za adaptaciju na vrtić ili školu, za stidljivu, plašljivu, povodljivu, sa noćnim morama, hiperaktvinu, opsesivno – kompulsivnu ,sa alergijama…

Za tinejdžere da prihvate sebe, da se lakše nose sa promenama i da se adaptiraju na iste,  kako fizičke (bubuljice, nesrazmeran rast delova tela i sl)  tako i mentalne/emotivne, sa prilivima bunta ili otpora prema svemu, prva zaljubljivanja, muško-ženski odnosi,seksualnost, odsustvo samopouzdanja, zbunjenost, nesigurnost u raznim poljima,poredjenja sa vršnjacima, pravljenje izbora škola, zanimanja, odsustvo motivacije, lenjost, mrzovoljnost, depresivnost itd

Za devojke/žene npr  sa intenzivnim  PMS-om, izazovima kao što su partnerski odnosi, seksualnost, libido, odsustvo samopouzdanja, ili one koje misle da nisu lepe, nemogućnost da se zatrudni ili  trudnice koje se nose sa stalnim i intenzivnim promenama raspoloženja,  porodilje, postporodjajna depresija,ili adaptacija na novog člana porodice, veći broj obaveza posle porodjaja, balansiranje roditeljstva, porodičnih, partnerskih odnosa, poslovna neostvarenost, usamljenost, anksioznost, panični napadi, nemogućnost socijalizacije, tuga, gubici,slomljeno srce, depresija, preterana briga za bližnje

Kod  muškaraca poslovna neostvarenost, odsustvo samopouzdanja, strah od bliskosti, impotencija, libido, usamljenost, nesigurnost, dominacija, agresivnost, impulsivnost, zavisnosti, posesivnost, apatija, hiperfokus, fobije,apatija…

Za starije – starost ne mora da znači i bolest. Mi oboljevamo u starosti jer smo dugi niz godina taložili emotivne i mentalne otrove + kroz hranu i iz tih razloga se u  starosto  osećamo lošije a ne zato što imamo više godina.  Zato se kapima podržava mentalna i emotivna bistrina i sposobnost da bez obzira koliko imamo godina možemo da uživamo a ne da patimo.One nam mogu dati energiju, motivaciju, snagu, isceljenje…

Sva ova stanja mogu da zadese svakoga bez obzira na pol, starost i sl

 

Zašto seansa?

Uloga Bahovog praktičara je da pomogne klijentu da osvesti svoja mentalna ili emotivna stanje (strah, agresija, nesigurnost,odsustvo samopouzdanja, pesimizam, depresija, anksioznost, patnja, dekoncentrisanost, opsedajuće misli, hiperaktivnost i sva druga koja ga remete, i da mu pomogne da ideifikuje veštinu kojom tu prepreku može da premosti uz pomoć odredjene kombinacije Bahovih cvetnih esencija.

Kroz razgovor sam klijent možda dodje do nekih svojih “aha” momenata- da se doseti, osvesti neki svoj obrazac ponasanja i sl.

Sam dr Bah je zapravo insistirao na obavljanju razgovora sa klijentom shvativši da je razgovor veoma važan za identifikaciju stanja u kojima se pacijent nalazi pa i dolaženju do samog uzroka problema, na koji se posle može delovati Bahovim cvetnim esencijama.

Iskustva sa kapima

Klijentkinja je javila svoje utiske nakon 5 dana korišćenja kapi. Na samom početku uzimanja se požalila da joj se pojavila glavobolja.

Evo da se javim sa utiscima. Sa kapima sam zaista prezadovoljna. Zaista otklanjaju strahove i preterano analiziranje i brigu, u tome mi zaista pomažu. Ne mogu da kažem da je ta neka nesigurnost i bezrazložni strah nestao skroz ali se zaista dosta povukao, do te mere da mogu slobodnije i lakše da funkcionišem…i nekako se osećam kao da sam to ja, takva kakva sam, bez nekog pretvaranja ili pokušaja da budem to što jesam.Ne prskam više od pet puta dnevno i opet mi pomažu. Čak i u trenucima kada me uhvati panični strah, što mi se retko dešava ali ume ponekad da me snadje kao juče npr pomažu mi. l nekako sam više optimistična, sigurnija, ne razmišljam preterano i nemam potrebu da do besvesti analiziram sve što mi dodatno stvara nesigurnost. Zaista sam zadovoljna. Glavobolja je prestala posle dva dana. Pre mi se dešavalo da uzmem za smirenje, u nekim trenucima, pola tablete, sada zaista nemam potrebe za tim.Samo se bojim da mi neće trajati dugo ova bočica a osećam da se od ovih kapi neću odvajati nikada. Jako mi prijaju.

Kontaktirajte me